איך מנקים קרש חיתוך מעץ

איך לנקות ולטפל בקרשי חיתוך וכלי מטבח מעץ אחרים
 לכלי מטבח מעץ יש משהו מיוחד – חום ביתי, רוגע, יופי ייחודי והריח של הטבע. כדי לשמור על כל התכונות הנפלאות של בוצ'רים, קרשי חיתוך כלי הגשה מעץ ולהנות מהם לאורך זמן אני מציעה כמה טיפים פשוטים לטיפול, תחזוקה וניקוי של קרשי חיתוך מעץ וכלי עץ אחרים.
 
לפני השימוש הראשון בקרש החיתוך, מגש עץ או כפות עץ לבישול, שפכו עליהם מים רותחים ונגבו אותם עם חומץ כדי להרוג את כל החיידקים שיכולים להיות עליהם. חומץ הוא חומר זמין ומצוין לחיטוי של קרשי חיתוך, בוצ'רים וכפות בישול מעץ במיוחד אחרי עבודה עם בשר או דגים.

לחיטוי וניקוי קרשי חיתוך עם חומץ אפשר להשתמש בחומץ מטבח רגיל. תנגבו את כלי העץ שלכם עם חומץ ותשטפו אותם במים וסבון. אפשר גם לשמן אותם לאחר השטיפה על מנת להוסיף ברק.איך לנקות קרש חיתוך מעץ

 
שטיפה

ידוע שכלי עץ לא אוהבים מים אבל אין דרך למנוע את זה לכן צריך לשטוף אותם כשהם מתלכלכים. כדי לנקות קרשי חיתוך מעץ בצורה נכונה ולא לגרום נזק לכלי העץ האהובים שלנו, יש לשמור על כמה כללים:
 
  1. מומלץ לנקות את בוצ'רים וקרשי חיתוך רק בשטיפה ידנית במים חמים עם סבון כלים. בשום פנים ואופן לא לשים קרשי חיתוך מעץ במדיח. מדיח חושף את הכלי עץ למים לזמן רב, עץ סופג את המים ביחד עם חומרי ניקוי ומתנפח. אחרי השטיפה במדיח העץ מתייבש לאט ולא באופן יחיד וכתוצאה מכך נסדק ומאבד את המראה המבריק והטבעי שלו.
  2. אחרי הניקוי בשטיפה ידנית נגבו את כלי העץ היטב עם מגבת או נייר מגבת ותנו לו להתייבש במקום פתוח עם אוויר – למשל בעמידה על השיש.
  3. ייבוש הכלי חייב להתבצע כשהכלי עומד ולא שוכב, כלי שמתייבש בשכיבה גורם לכך שצד אחד של העץ מתייבש מהר יותר מצידו השני, מצב זה עלול להוביל לקרש חיתוך מעוות או עקום. 



שימון

העץ הטבעי מפחד ממים ולחות. מסיבה זו קרשי חיתוך מעץ מטופלים בשלב הייצור בשמן צמחי או שמן מינרלי בכדי לשמור על העץ בזמן האחסנה והמשלוח. שמן מאריך את חיי השירות של כלי עץ ומפחית את ההידרוסקופיות של העץ.

באיזה שמן להשתמש?

לא כל שמן מתאים לקרשי עץ. בדרך כלל שמני מטבח לטיגון וטיבול לא מתאימים לעץ כי הם עלולים להתקלקל עם הזמן ועלולים להעביר טעם וריח לא נעימים לקרש חיתוך שלכם. השמנים הצמחיים אשר מתאימים לשימוש עם עץ הם שמני קוקוס וזרעי פשתן המכילים אחוז גבוה של שומן רווי,הם מחזיקים שנים ולא צוברים לכלוך.

 שמן מינרלי לקרשי חיתוך (על בסיס וזלין) נחשב בצדק לאחד השמנים הטובים ביותר לטיפול בקרשי חיתוך. שמן מינרלי הוא נוזל חסר צבע וריח. טיפול בשמן יוצר ציפוי מגן טבעי על העץ.
מספר שעות לאחר המריחה השמן ייספג לתוך העץ ויתייבש. הוא יסגור את נקבוביות העץ וימנע מהקרש לספוג נוזלים.הקרש הופך פחות פגיע, מוגן מפני לחות, לכלוך וסדקים.איך לשמן קרש חיתוך מעץ

בנוסף השמן מבליט את הצבע והדוגמא הטבעית של העץ, בזכות השמן הקרש שלכם יראה יותר יפה ומרשים לאורך זמן.
 יש צורך לשמן את קרשי החיתוך, בוצ'רים וכפות בישול בשמן באופן קבוע בכל הצדדים שלו – אחת לחודש או אפילו חודשיים, בעת מזג אויר יבש כמו בחורף  מומלץ אף יותר.

איך לשמן את קרשי החיתוך מעץ?

תשפכו קצת שמן על העץ ותפזרו אותו עם נייר מגבת על כל השטח של הכלי. תעשו זאת בכל הצדדים של הכלי עץ שלכם וגם בפינות. תנו לעץ לספוג את השמן חופשי. תשאירו אותו בצד עם כל השמן עליו למשך שעה.

אם אחרי שעה העץ נראה יבש, מומלץ למרוח שכבת שמן נוספת. אחרי מספר שעות נגבו את כלי העץ שלכם בנייר מגבת כדי לסלק שאריות של שמן.
אחרי השימון וניגוב  השאריות אני משאירה את קרש החיתוך או כלי עץ אחר בצד עד היום למחרת כדי לתת לו לנוח. כי גם אחרי הניגוב הסופי העץ עדיין מרגיש  קצת שומני. ואם תשאירו אותו לעוד קצת זמן בחוץ השמן ייספג והעץ ויחזור להיות מבריק, חלק ונעים למגע ולעבודה.

 
אחסון

מומלץ לאחסן את הבוצ'רים וקרשי חיתוך במאונך על הצד או בתלייה. אני מאוד אוהבת לתלות את קרשי החיתוך מעץ על הקיר, כמובן אם יש על מה לתלות, חור או לולאה . קרשי חיתוך מעץ תלויים על הקיר מוסיפים אווירה חמה, ביתית וכפרית לחלל. עיצוב מעולה בעיניי למטבח ביתי או מסעדה.איך מנקים קרש חיתוך מעץ

 קרשי חיתוך לבשר ודגים עדיף לשמור בנפרד מקרשים אחרים ולא להעמיס אותם אחד על השני. תאחסנו אותם במקום פתוח מאוורר ומרוחק ממכשירי חימום כמו תנור למשל.
 
 
הסרת כתמים וריח
 
ישנן שלוש פתרונות פשוטים להסרת כתמים וריחות של שום, בצל או דגים מקרשי חיתוך מעץ : לימון, מלח גס וסודה לשתייה. יש צורך לשפשף את משטח הלוח עץ באחד מהם (מסודה ומלח תכינו תערובת עיסה עם מים), להמתין מספר דקות לפחות, להבריש את השאריות, לשטוף ולייבש את הקרש חיתוך.

 בשום פנים ואופן אין לטבול או להשרות קרש חיתוך מעץ בכיור במים ולא לשטוף אותו במדיח הכלים כפי שציינתי קודם.
 

החלפה

למרות העמידות של קרשי החיתוך מעץ והיכולת להחזיק מעמד שנים רבות, היצרנים רבים ממליצים להחליף (ללא קשר לחומר הייצור - עץ, זכוכית או פלסטיק) פעם בשנה!
למעשה, כל קרש חיתוך ובעיקר אלה העשויים מעצי פרמיום כמו עץ אלון וכמובן אגוז או דובדבן יכולים להחזיק שנים רבות, למעשה זו שאלה של אמונה והעדפות הנובעים מהניסיון האישי  של כל אחד.

למשל, רופאי שיניים החליטו ממזמן שצריך להחליף מברשת שיניים לפחות אחת לשלושה חודשים, אך כמה אנשים פועלים לפי הכלל הזה?!
אני אישית לא מחליפה קרשי חיתוך מעץ טבעי ואיכותי פעם בשנה. בטיפול טוב ונכון הם מחזיקים אצלי הרבה יותר ונראים מצוין.

 
היצמדות לכללים הפשוטים האלה ישמרו על קרשי חיתוך וכלי העץ האחרים שלכם במצב טוב לאורך שנים.
 
 
 
 
 
x

#{title}

#{text}

#{price}